On the Road to Damascus, a Home with Heart Hides in the Arid Rock

Redazione Digital
·2 minuto per la lettura
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects

From ELLE Decor

Inside the rocky shell that protects it, a domestic den embraces with warmth, where Cana Guesthouse, a home designed by Carl Gerges Architects, surprises with its multifaceted harmony. Constructed between the rocks of Bhamdoun, a Lebanese city situated just twenty kilometers from Beirut, it sits on the main road leading to Damascus, resolving the duality between rigor and softness in the dichotomy between indoors and outdoors. Dry exteriors and rocky walls define the volume, which opens up to reveal welcoming and convivial atmospheres.

Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects

Like a cave nestled in the millenary stone, Cana Guesthouse evokes archaic architectures with a facade pieced together in a limestone mosaic that ranges between tones of gray and yellow. As we make our way inside, the monolith seems to melt away, crossing an entryway illuminated by the sun that unfolds into a 250 square meter residential refuge. Here, an emanating warmth makes the space feel more like an ancient sanctuary, inviting guests to a physical escape and mental retreat in a world of remote spatial-temporal confines.

Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects

In the living area, a humble fireplace steals the show under a concrete ceiling embellished with old recovered wood beams, while textiles with oriental patterns, leopard chairs and Moroccan rugs define both the living area and kitchen. Space around the stove, meanwhile, invites for a bit of intimate conversation in the name of conviviality, focusing attention on the large dining table in eucalyptus wood. Passing along the glass wall that leads to the bedroom and bathroom, we're received by the lush green of a sunny corner which, embraced by walls in bay green tadelakt (a traditional material of hammams, garden baths and Moroccan palaces), orchestrates the sensual experience of an outdoor bathroom.

Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects

A picturesque underground tunnel then leads to an intimate cellar. Designed by the team of architects at Carl Gerges Architects and carved under the stone, the vault is illuminated by a circular skylight and enveloped in a sweet silence that almost smells like toasted bread, oats and musk. At the feet of the massive rock formation is a secluded, round atmosphere, covered by a single celestial vault, transforming occasionally into a riot of dancing flames and red-hot crackles.

Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects
Photo credit: Carl Gerges Architects